|
Makrell (Scomber
scombrus) Mackerel |
|
Størrelse:
Opptil
66 cm og 3,5 kg, den er sjelden over 40 cm og 0,7 kg. Biologi/fisket: I
Europa er den inndelt i tre gytekomponenter; en vest for De britiske øyer
og en annen i Nordsjøen og Skagerrak og en tredje vest av Portugal til
Biscaya. Disse tre bestandene kommer sammen utover sommeren og høsten i
Nordsjøen og Norskehavet. Da oppholder den seg i stimer i øvre vannlag
og beiter på krill, mussa og brisling. Makrellen som fiskes da tilhører
stort sett den vestlige bestanden. I januar vandrer den tilbake til
gyteområdene i de vestlige og sørlige områdene, der gytingen starter i
mars - april. Nordsjømakrellen gyter i Skagerrak i mai - juni. Næringsinnhold: Om våren har makrellen et lavt fettinnhold (ca. 3%) men om høsten kan den inneholde om lag 30% fett og dermed store mengder omega-3 fettsyrer. Den er i tillegg en svært god kilde til vitaminene D og B12.
Sesong:
April
- november
Kvoter: EU,
Norge og Færøyene har blitt enige om en flerårig forvaltningsstrategi
for makrellbestanden. Målsettingen blant annet er å holde gytebestanden
(SSB) over det historisk observerte mimumsnivået på 2,3 millioner tonn i
1995. Det forutsettes en fiskedødelighet på mellom 0,15 og 0,20
Til fiskeri.no Til siden om fiskeslag Fileter og tilbered makrell |
Utbredelses- og gyteområde Statistikk over gytebestand og fangst
|
|
|