Sei (Pollachius
virens)
Saithe |
|
Størrelse: Opptil 120 cm
Biologi/fiske: Seien har en kraftig og muskuløs kropp og er en utmerket svømmer. Den forekommer både pelagisk og som bunnfisk fra 0 – 300 m dyp. Den er en stimfisk som kan samle seg i store mengder under gode næringsforhold. Den jager etter fiskeyngel, sild og pelagiske krepsdyr. Seiens
gyting foregår pelagisk fra februar til april, dels på
kystbankene fra Vesterålen og sørover i Nordsjøen. Yngelen driver
nordover med kyststrømmen. Til
tross for gyting langt ute er årsyngelen konsentrert inne i fjæra mellom
0-20 m dyp og i fjordene,
og den blir da kalt for høstmort. Den lever da for det meste av rødåte
og krill. Større sei lever av mindre fisk og sild. På 1950-tallet fulgte
sei med sildestimene fra Island-Færøyene til Norge. Den foretar også
lange vandringer fra nærings- og oppvekstområdene til gytefeltene.
Den
er en av våre viktigste kommersielle fiskearter. Fisket
foregår i kystnære farvann og bankene utenfor. Til aldersbestemmelse brukes øresteiner (otolitter). Seien kan bli over 20 år gammel.
Sesong: Hele året
Næringsinnhold: Er først og fremst en god proteinkilde, men den inneholder også en god del vitamin B12 og selên, og den har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.
Nordsjøen: Ungsei mellom 0-3 år holder til langs kysten om sommeren og høsten mens vi finner større sei over hele Nordsjøen nord for 56°N. Om vinteren samles den gytemodne seien på gytefeltene ved Shetland og Tampen der gytingen foregår i februar-mars på dyp mellom 150-200 m. Også sei nordfra trekker inn mot disse områder, men innslaget er lite.
Nord for 62°N: Sei nord for 62°N sprer seg fra Stad langs Norskekysten og på bankene nordover til Varanger. Den gyter første gang når den er fra 4-8 år og ca. 60 cm. Seien går lenger ut enn torsken for å gyte, men ikke så langt ut som hysa. Etter første leveår vandrer den ut og oppholder seg langs kysten. Når den blir eldre, trekker den lenger ut mot bankene. Derfra tar den turer inn mot kysten og i fjordene om sommeren. Sei som oppholder seg fra Helgeland og sørover gyter i Nordsjøen og utenfor Møre. |
Nordsjøen
Nord for 62°N
|
|
|