Flipper - og andre delfiner som besøkte Norge

(Flipper and other dolphins in Norway. News in english at the bottom of the page)

 

Flippers liv

Flipper er/var en delfin, nærmere bestemt en tumler. Alderen anslås til 20-25 år (i 2001), så han er en voksen "mann". Flipper er antatt å veie mellom 300 og 400 kilo. Lengden antas å være 3,5 meter.

 

Besøker Rogaland

I en årrekke har Flipper kommet til Rogaland for å søke kontakt med mennesker. Men hvorfor?

- Fra andre flokkdyr kjenner vi til at tidligere dominante hanner trekker seg ut av flokken. Dette har vi sett eksempler på, både blant spermasetthvalene og hos ulver. Jeg antar at Flipper sitt alternative liv, i menneskers selskap, kan ha bakgrunn i at han ikke taklet å bli fratatt sin status som den seksuelt dominerende hannen i flokken, sier Arne Bjørge ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Egentlig er det ikke vanlig at tumlere besøker Vestlandet.

- Flipper, som er en tumler, opererer utenfor sitt egentlige utbredelsesområde. De fleste bestander av denne delfin-arten holder til i sørligere farvann, og vi har ingen tumlerbestand ved norskekysten, forteller Bjørge.

 

Gledet mange

Både store og små har hatt glede av Flippers besøk. Den kontaktsøkende delfinen liker å bli klappet og kost med, og den svømmer gjerne om kapp med fiskebåter og fritidsbåter. Reisende mellom Stavanger og Skudeneshavn har ofte opplevd å se Flipper lekende i kjølvannet fra ferga. Også på Kvitsøy og i Åkrehamn har Flipper hatt faste besøk. Når han viser seg i havna, strømmer barn og voksne til kaikanten. Ellers har mange båtfolk fått lettere sjokk når Flipper plutselig dukker opp. Man vet ikke at han er der før man hører hans hvesende utblåsninger idet han puster ut.

 

Internasjonal stjerne

Mange turister har hatt en uforglemmelig tur til Karmøy på grunn av Flipper. Noen av disse har også laget hjemmeside der de forteller om Flipper og deres møte med ham. Den nederlandske hjemmesiden er skrevet på engelsk og inneholder også en del bilder. Der finner du også linker til en del avisomtale fra flippers opptreden de to siste årene.

 

Skadet av propell

Flippers mange besøk langs Rogalandskysten har ikke gått helt smertefritt for seg. Den lekne delfinen liker å svømme om kapp med båter, og elsker strømningene fra propellvannet. I fjor (2001) sommer var Flipper døden nær på grunn av sin kjærlighet til motoriserte fartøy. I Vågen i Stavanger kom Flipper i nærkontakt med propellen til brannvesenets båt; "Nøkk". Sammenstøtet resulterte i tre dype kutt på hode og rygg. Heldigvis har delfiner et tykt spekklag, og sårene var ikke dødelige. Episoden kunne imidlertid ha medført døden dersom Steinar Bastesen hadde fått gjennomslag for sitt forslag om avliving. Flipper overlevde både kuttskader og Bastesen, og året etter kom Flipper tilbake. Sårene hadde grodd, men skaden hadde etterlatt store arr.

 

Forsvant i juni

Thorleif Ydstebø fra Kvitsøy forteller at Flipper sist ble sett i juni (2002). Den ble da observert på strekningen mellom Stavanger og Kvitsøy mens den kappsvømte med ferja. De siste månedene har Flipper levd et svært anonymt liv, hvis den ennå er i live. I sommer og høst er det kommet flere falske meldinger om at Flipper er funnet død. Ved ett tilfelle viste det seg at kadaveret som var antatt å være Flipper, tilhørte en annen delfinart; ei nise. Siste dødsbudskap kom i slutten av oktober da et tre meter langt kadaver ble funnet på ei strand på vestsiden av Karmøy. Dette viste seg å være ei brugde.

 

Mer om Flipper

 Vil du vite mer om delfiner kan du se på delfin-sidene til Fiskeridepartementet. På internett finnes et utall av bilder av delfiner. Noen av de fineste finner du på denne siden

 

 

 

News in english

October 2002: Flipper is missing, and some people fears that the popular dolphin is dead. The Norwegian Institute of Marine Reserch has no information supporting that theory. The dolphin has not been seen since June.

November 2002: A carcass found on a beatch in Karmøy is supposed to be Flipper. Investigations of the 3 m. long carcass (witch had no head), shows that is was a small basking shark. 

July 2003: Members of the foundation: "Flippers Venner" (Flippers friends) are worried. Flipper has not been seen in Norway this year.

July 2003: Another dolphin came to Norway this year. A white-sided dolphin showed up in Odda in Hardangerfjorden. Fiskeri.no saw the dolphin as he (or she) was "jumping its way out of the fjord" (photos to the right). An article (including photo) was written in Hardanger Folkeblad.

 

 

 

flipper1.jpg (67787 byte)

Plutselig dukker han opp i kjølvannet. Ikke rart man får seg en støkk! 2001

 

flipper6.jpg (48151 byte)

Her får en taretråler vest av Åkrehamn selskap av Flipper (til høyre) 2001

 

flipper2.jpg (54139 byte)

 

flipper3.jpg (55658 byte)

Flipper har fulgt etter en fiskebåt, og får kos en av fiskerne i Åkrehamn. 2002

 

flipper4.jpg (32810 byte)

flipper5.jpg (37339 byte)

Flipper i Åkrehamn 2002

Tydelige arr etter propellskader i Stavanger året før.

 

Nyhetene 2002

Oktober: Det er ingen ting som taler for at Flipper ikke lenger er i live. Havforskningsinstituttet har ikke fått inn meldinger om døde tumlere.

November: Haugesunds Avis melder at det tre meter lange kadaveret som ble funnet på Åkra stammer fra ei brugde!

 

Nyhetene 2003

Juli: Foreningen "Flippers Venner" går ut i media og uttrykker sin bekymring over at Flipper ikke har vist seg i år.

Juli: En annen delfin har i år besøkt Hardangerfjorden. Dette er en kvitskjeving. Det er en delfinart som på norsk ofte går under samlenavnet «tumlere». Det er en slektning av kvitnos-delfinen. Den spreke delfinen hoppet seg ut Hardangerfjorden. Les artikkel i Hardanger Folkeblad.

 

07.19.Delfin03a.jpg (34698 byte)

07.19.Delfin03b.jpg (40303 byte)

Bildene over er tatt (med full zoom)  idet kvitskjevingen hopper seg forbi Belsnes, midtfjords i Hardangerfjorden.

 

Til fiskeri.no

Google
 

website counter